8 Mart 2011 Salı

Banksy hala sokaktan biri!

"" Banksy, üç aydır tutuklu yargılanan Voina isimli sokak sanatı grubunun üyeleri Leonid Nikolay ve Oleg Vorotnikov’un kefaletini ödeyerek serbest kalmalarını sağladı

Oscar öncesi bir, “Banksy Oscar alacak mı, alırsa neler olacak” tartışması vardı ki; kendisinin artık bağrımıza basmak için fazla ‘işadamı’ olduğunu, gidip Kodak Tiyatrosu’na grafiti yaparsa kendisini affedebileceğimi söylemiştim. Yani tavşan dağa küsmüş idi. Banksy daha güzelini yaptı. Üç aydır tutuklu yargılanan Voina isimli sokak sanatı grubunun üyeleri Leonid Nikolay ve Oleg Vorotnikov’un kefaletini ödeyerek serbest kalmalarını sağladı.


Polisten sokak ortasında dayak
Grup bugüne kadar mavi kovalarla St Petersburg’un en kalabalık caddesinde karşıdan karşıya geçmek, KGB binasına bakan bir köprünün üstüne dev bir penis çizmek ve polis arabalarını ters çevirmek gibi eylemlere imza attı. (Bunların arasında anlaşılmayan mavi kova olayı olabilir diye açıklıyorum: İşadamları ve bürokratların, keyiflerince acil durum sirenlerini kullanmaları. Memlekette sıkça rastladığımız bir durum).
Leonid, Oleg, karısı Natalia ve çocukları Oscar, önce sokak ortasında polisten dayak yemiş, Casper kafasına ciddi darbeler almıştı. Uslanmayan grup en nihayetinde kendini, beş kişiyle beraber sekiz metrekarelik bir hücrede buldu. Rusya’da hapishanelerde, bu konuda bir yasa olmasına rağmen, her hücrede en az bir AIDS ya da sarılık hastası mahkum bulunduruluyor. Leonid ve Oleg kendilerini şu sözlerle savunuyor: “Yıllardır halkımız korkutuldu, korku içinde yaşamaya alıştırıldı. Biz korkusuz eylemler gerçekleştirerek, onlara cesaret aşılamaya çalışıyoruz. ""

Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder