15 Ocak 2012 Pazar

Irak Deplasmanı



Ben çok deplasman gördüm,Sakarya Deplasmanı,gümüşhane Deplasmanı,Milano Deplasmanı,Azerbaycan Deplasmanı şimdi de Irak -Rumaila Deplasmanı. Bu zorlukların bir kısmını yatılı okul ,askerlik,proje gereği vs gibi es es nedenlerden yaşadım. Ama bu anlatacağım adeta bir para basma projesi. Niçin içten yanmalı motor ve konvensiyonel enerji teknolojisinin 25 yıl daha değişmiyeceğinin ispatı.


Basrah-Rumaila çölü. ortalama çalışan 200 civarı kuyu var. Iyi çalışan bir kuyudan (kendi akışıyla yd dalgıç pompayla yd su basılarak) ortalama 9000 barrel/day crude oil+gas+water karışımı çıkar. Bunun 5000 barrel/dayi ortalama crude oil diye düşünün. ocak 2012'de brent petrolun varili 110 dolar civarında. bunu da yuvarlayalım 100 dolar/ barrel deyin. bir kuyudan bir gunde Irak hükümeti+CNPC+BP 500000 dolar kazanıyor demek bu.200 kuyu vardı şuan yaptı 100 milyon dolar/day. Hadi vana,boru ,pompa bozuldu tamirat vs üretim durdu de 85 milyon dolara düşsün. Dostum ,sen böyle bir sektör gördün mü ömründe? Rafineri gibi komplike değil..tek sorun drilling ekipmanlarını ve döşemesini sağlam yapacaksın. Degassing istasyonunda malzemeden kısmıyacaksın,rus tipi dizayn yapıp. paraya kıycan,,nolur ki 28 -32 inchlik gate vana,boru ,manifold antin kuntinden??


Şimdi,Irak'ın durumunu bir örenekle anlatayım biraz da. hani 9000 barrel çıkan petrol-dogal gaz karışımından artan kısım doğal gaz dedik ya .Evet TRde deli gibi para verilip elektrik üretilen kaynak.işte burda şuan doğal gaz treatment tesisi olmadığı ve daha sonrasında kombine çevrimle bunu yakabilecek türbin sistemi bulunmadığı için ve ham petrol daha değerli olduğu için (yüksek basınç,patlama vs nedeniyle doğal gazdan arındırılmalı)  doğal gazı her gün flarede yakıyoruz. 14tane istasyon var ve hepsinde flare sistemlerinde her gün doğal gaz yanıyor. Eğer kurulabilirse 800 mwatt lık kapasiteden bahsediliyor,,düşünebiliyor musunuz?  Ve Basra şehrine elektrik nasıl geliyor :D TRden jenerator sistemli gemiler geliyor..kıyı da fuel oil yakıp (35% efficiency ile) elektrik üretiyorlar.. Güler misin ,ağlar mısın dimi dostum? Sanki Code Geass animesinden çıkmış bir öykü gibi. Savaş başlar, kuyulara döşemek için miningi Brit*ny*lılar satar,savaş biter petrole ulaşmak için demining işinide aynı adamlar yapar,güvenlik şirketlerini de kim kurar. teknolojisi en ileri firma nerelidir bi tahmin edin bi de :) komedi aq.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder