29 Eylül 2010 Çarşamba

Lila // Zen ve motosiklet bakım sanatı

"Statik ve dinamik niteliği aynı anda elde etmek. Eğer bilimsel bilginin temel olarak kullanılacak statik biçimlerinden yoksunsanız mağara adamından bir farkınız yoktur. ama bu biçimleri değiştirecek özgünlükten yoksunsanız daha ileriye doğru hiçbir gelişimi gerçekleştiremezsiniz."





Özgürlük bir anlam taşımaz.Özgürlük yanlızca,olumsuz birşeyden kurtulmaktır. Özgürlüğün böyle kutsal olmasının nedeni,insanlar onun sözünü ettiklerinde asıl kastettikleri Dinamik nitelik olmasıdır.

Statik bir bakış açısından bakılırsa sosyalizm kapitalizmden daha ahlaklıdır. Daha yüksek bir evrimleşme düzeyidir. Akılsız geleneklerle değil,aydınca yönetilen bir toplum demektir.Sosyalizmin itici gücü budur.Ama işin içine katmadıkları ve Sosyalizmin planını bozan,belirsiz Dinamik nitelik kavramının yokluğudur. Hangi sosyalist kente giderseniz gidin,bunlar sıkıcı yerlerdir,çünkü orada Dinamik Nitelik azdır.

Başka herşey gb insanlarda paralel halde,seri halde olduğundan daha iyi çalışır ve bu serbest girişim kentinde olanda budur. Herşey sosyalist bir biçimde,bürokratik bir seri halinde düzenlenirse karmaşıklığın artışı hata olasılığını arttırır. Ama herşey serbest girişim paraleli şeklinde düzenlenirse karmaşıklığın artışı Dinamik niteliğe daha iyi yanıt verebilecek çeşitliliğin artışına ve başarı şansının artmasına yol açar. Bu kenti etkin kılan bu çeşitlilik ve paralelliktir.


R.M.P.

1 yorum:

  1. Özgürlük ve devingenlik üzerine Foucault'un çok güzel bir çözümlemesi var. Zaten onun umutsuzluğa kapılıp, intihar eden hocası post-Marksist Althuser'in bir adım önüne geçmiş olması bence bu çözümlemesi yüzünden.

    Bu yazıda da benzer bir tat hissettim ama belli belirsiz, biraz bulanık ve muğlak..

    YanıtlaSil