23 Kasım 2010 Salı

""Hayal Alemi "" Alıntıdır




by Haluk Yasar
21-11-2010 tarihinden yayınlandı. 17:24 4 Yorum
ABD'de basılacak paranın Türkiye'ye geleceği hayali ile borsadan alışların sürdüğünü izliyoruz. Tam bir hayal ticareti başladı.



ABD krizin başlangıcından bu yana karşılığı olmayan hayali parayı basıyor, hatta para bile basmadan hayali olarak bilgisayar ekranlarından sıfırları gösteriyor, sonra bu hayali parayı hayali olarak bankalara transfer ediyor, o bankalar da gelişmekte olan ülke borsalarına bu hayali paraları bilgisayar üzerinden transfer ediyor ve borsalara hayali olarak yatırıyor ve şirketlerin değerleri de hayal bile edilemeyecek tamamen ütopik rakamlara erişiyor. (Aslında ABD dünya savaşından bu yana karşılıksız para basıyor) Netice olarak ABD ve gelişmiş ülke finans kurumları bedavaya elde ettiği karşılıksız paralarla gelişmekte olan ülke piyasalarından anormal karlar elde ediyor ama bu kar hayali değil, gerçek kar. Türkiyede Türk insanının emeği ve çalışmasının karşılığı olarak borsaya yatırdığı para ondan çok daha büyük hayali paralar tarafından yutuluyor ve ABD ye gidiyor. Aynı şekilde diğer gelişmekte olan ülkelerde de aynı senaryo tıkır tıkır işliyor, aradaki tek fark tüm gelişmekte olan ülkeler sıcak paraya önlem alırken Türkiye kapılarını daha da açıyor ve hayali para tacirlerinin (yabancıların dersek daha düzgün bir jargon kullanım oluruz) istediği değişiklikleri finans piyasalarına egemen kılıyor.



Türkiyedeki bankaları ve sigorta şirketleri son 5 yıl içerisinde FED'in bilgisayar tuşların basarak icat ettiği paralarla satın alındı buna mukabil bu şirketler emekle, sermaye ile ve zamanla oluşmuştu.



Bir gün Türkiye de para basarak 3. Dünya ülkelerindeki bankaları sigorta şirketlerini satın alırsa o zaman biz de emperyalist olmuşuz diyeceğiz sanırım, o zamana kadar bu düzen böyle sürmeye çalışacak.


Burada sadece bir durum tespitinde bulunmaya çalıştım, nedenleri, sonuçları veya çareleri irdelemedim, onları siz ekleyebilirsiniz ya da başka yazılarda onları da tespit etmeye gayret ederiz.


Haa, bu şartlarda İMKB nin teknik analizini yap deyip ısrar ederseniz onu da bir kenara sıkıştırırız. Sistemimiz para girişinden, kademelerden, alndan satandan bağımsız. Sadece oluşan grafikler sistemi ilgilendirir ve paranın kaynağıyla bir ilgisi olmadığından her dönemde bize doğru sonuçları verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder