Hic kimse Turkiye ekonomisinden, bir Almanya & Japonya sanayi gucu ve teknolojisi beklemiyor. Ya da Birlesik Arap Emirlikleri , Norvec oil&gas uretim gucu beklemiyor (zaten boyle bir yeralti kaynagida yok)
Ama,cogu sanayi yatirimini "return of investment" uzun zaman aliyor diye durdurup,rant anlayisiyla,devlet tesvigiyle, onune gelen insaat-gayrimenkul sektorune girerse...dusuk kredi,ic buyumeyle ekonomide ancak bu kadarini basarabilirsin.
Cok meshur bir ornek vardir, 2002 yilinda Turkiye ile Guney kore'yi kiyaslarsaniz,ekonomik gelismislikte hemen hemen yakindir bu iki ulke. 2002 -2014 yillarinda Vestel,Arcelik'i LG ve Samsung ile kiyaslayin,bakin bakalim ucurum nasil olusmus.
Guney Kore firmalarinin geldigi noktayi hepimiz goruyoruz. Guney Kore arabadan,akilli telefona,lcd tvden helikoptere herseyi dunya standartlarinin ustunde yapip satabiliyor ve butun dunya da bu urunleri kullaniyor.Dogal olarakta adamlar cari fazla veriyor.
Bugun Malezya oil&gas da muhendislik hizmeti saglayan,endustriyel ekipman ureten,hizmet satan,uluslarasi gecerliligi olan bir ulke. Biz ne yaptik peki? Dunyanin en karli sektoru oil&gasda muteahitlik (insaat buyuk endustriyel projelerde ,butcenin %30 una ancak denk gelir) ve boru hatti projeleri disinda ne yapabiliyoruz? Muhendislik ve operasyonla,lisans alabilmeyle ilgili ne yaptigimiz gorulmus?
Tarihi iliskilerimiz olan Irak'tan hangi petrol sahasi isini ana sirket olarak alabildik,ya da kardes ulke dedigimiz Azerbaycan'da ingilizlerin taseronlugu disinda ne is alabildik, hangi petrol sahasinda,rafineri projesinde ana ortak rolu alabildik. Varsa yoksa taseronluk yaptik. Bir tane Turk oil&gas production& exploration firmasi soyleyin bana? (Genel Enerjinin kuzey irakta petrol sahasi lisanslari var,orta duzey uretimde yapmaya basladi ama kuresel bir oyuncu degil henuz, Sahalarin %50 sinde isvicreli ortagi var)
Cok buyuk bir siyasi guc ya da teknoloji gerektirmeyen sektorlere bakalim. Dekorasyon-ic dizayn-tasarim- tekstilde dunya markasi olmaktan bahsedelim. Modern dunyada ,gelismis ulkelerde ve gelismekte olan ulkelerin %70 indeki evlerde Ikea ile ilgili bir urun bulunmaktadir.
Ya da 16-35 yas arasindaki insanlarin %70inin uzerinde H&M den bir urun bulunmaktadir. Bu Isvec'in marka olma basarisidir.Bunu gerceklestirmek icin ileri teknoloji yada cok buyuk yatirim maaliyeti gerekmiyor.Bunun icin yaratici dusunce,girisimcilik ve globalismi dogru kanalize edebilme gerekmektedir.(Modern dunyada potansiyel musterinin ihtiyacina stilistik dizayn sunarak)
Gunun gerektirdigi urun ihtiyaclarini belirlemek,bos marketleri kesfetmek gerekiyor.Sunacaginiz urune,fikre bir yaraticilik bir ozen katmaniz gerekiyor.Yani bir planiniz olmasi gerekiyor.
Bunlari basarabilmek icinde "iyi yetismis,egitimli insan gucu" gerekiyor tabiki. Burdaki en buyuk problemde, duzgun bir egitim sistemimiz yok. hayatta herseyi kisa yoldan yapmaya ozendirilen bir toplum yapisi soz konusu ulkemizde.Erdem,dogruluk,saygi,insani deger kavramlari her gecen daha da yok oluyor.
Butun bunlari bir araya getirince,yerinde sayip ,gunu kurtarmaya calisan bir toplum olusuyor haliyle.
Cok degil son bir yil icinde bir bakan aciklama yapiyor "Turk toplumundan mucit,girisimci beklemeyin. Biz ara eleman yetistiriyoruz!!"
Bu durumda dogal olarakta,Turkiye'nin deniz asiri tek urunu Abazanligi oluyor.
Turkiye ekonomisi, her yil ithalat ihracat farki 50 milyar dolar seviyesinde acik veriyor.(ithalat fazlaliginin temel nedeni Enerji,otomotiv,yuksek teknoloji urunleri)
Ulkemizde duzgun olan seylerde var tabi ki (Hizmet sektoru iyi duzeyde,bankacilik ve turizm gayet iyi.
Kobi duzeyi uretim-Quantitative mass productionda (PVC,kapi,plastik dograma,yapi malzemesi,yan sanayi,global marka olamamis tekstil urunu,tuketim mamulleri,perakende urunleri gibi) Irak'ta,ortadogu'da buturden mamullere bakarsaniz cogu urun Turkiye'den geliyor,cunku Turkiye bu memleketler icin bir rol modeli) Ama kobi duzeyinde uretim,bulk urunler adetsel kazanc sagliyor.
innovasyon ,katmadeger katmayan urunler sizin ekonominizi kalkindirmaz,gunu kurtarmaya calisirsiniz. Bugun Turkiye'nin yaptigi gibi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder