28 Şubat 2010 Pazar

"Istanbul on my mind" projesi




Bir şehri anlatmak,bir şekilde yaşatmak için çok güzel bir yöntem o şehirde usta yönetmenlerle kısa filmler çekmek. Üç şehri anlatan üç kısa filmli Night on earth zamanında efsane olmuştu. Benzer şekilde Paris J'e taime ve New York I love you bazı noktalarda çok başarılı olmuşlardı,dünya sinemasının top listesinden seçilecek 7 yönetmen ve Istanbul'dan 7 farklı mekan projesi çok hoş olurdu!! Istanbul'u daha güzel,daha artistik ifadeyle anlatamazdınız çünkü.

Bir düşünsenize David Lynch Tünelden Karaköy'e uzanan irrasyonel,karanlık bir öykü izletiyor. Gonzales Innarritu'dan Cağaloğlu'nda başlayıp Eminönü'de koşturup Galata köprüsü'nde biten bir aksiyon,çakışan hayatlar filmi.Hayal etmek bile aklınızda güzel bir tat bırakmıyor mu?

Zamanımızın en yetenekli yönetmenlerinden 7 tanesi,tamamiyle kendi sinema dili,tarzı olan 7 yönetmen, Istanbul gibi: hayatın ta kendisi,pis,doğal güzellikleri ve tarihi yapısı modern yaşamla tecavüz edilmiş-çakışmış kozmopolit bir mizansen. Bu iki etkeni birlestirince beklentiler inanılmaz olmuyor mu :P ?


Proje'de 7 kısa filmin çekilmesi için düşünülen semtler:
Haliç
Topkapı Sarayı ve Sultanahmet
Boğaz: Ortaköy - Arnavutköy - Bebek
Karaköy - Galata
Beyoğlu - İstiklal Caddesi
Üsküdar - Kadıköy
Beyazıt - Laleli - Aksaray
Modern İstanbul: Nişantaşı, Levent

Alın size bir hayali sinopsis daha :D Wong Kar Kwai : evet bir aşk öyküsü!!
Bir çift ilk kez Beşiktaş'ta güzel bir öğle sonrasında buluşuyorlar,birbirlerini tanımaya başlıyorlar.5 dakikalık Üsküdar'a vapurla geçiş yolunda göz göze bakışıyorlar.Üsküdar'da camilerin,çarpık ara sokakların kestirmesinden Kız kulesi sahiline iniyorlar.
Hafif bir yağmur,fonda sade bir batı müziği,koyu pastel renkler,ince bakışlar,ve ilk öpüşme her nasılsa (illustrated by Cristopher Doyle :P )

Bu proje bir şekilde gerçekleşseydi ne güzel bir abimiz olurdu afiş designerı Emrah Yücel abimiz.
Sanırım yalan olmuş ama olay,çünkü İstanbul kültür başkenti organizasyonu altında finanse edilecekmiş proje fakat Nisan 2009'dan beri olumlu ya da olumsuz hiç bir gelişme yok :(

Detay için Emrah Yücel'in proje blogspotu burada :
http://2010istanbulfilmi.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder