12 Mayıs 2011 Perşembe

Civets 60




"".. dünyadaki ekonomik dengeler sarsılmış durumda. dolayısıyla ülkelerin ekonomik güçleri de değişim gösteriyor. öncelikle "pigs" diye bir kavram ortaya atılmıştı. portekiz, irlanda, yunanistan ve ispanya'nın ingilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan bu tanım tam anlamıyla foyaları ortaya çıkmış ülkeleri simgeliyordu.
sonra "bric" kavramı söylene geldi. brezilya, rusya, hindistan ve çin'in içerisinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeleri temsil eden bu kavram dünyada yıldızı parlayan ve de çok büyük bir potansiyelle büyümeye devam edenleri içerisinde barındırıyordu.
vs...
pek çok kişinin duymadığı ve de bir süredir dillene gelen yeni bir kavramdan bahsedeceğiz. 2010 yılından itibaren bunun bahsi zayıf da olsa geçiyor gerçi. ayrıca bizi de çok yakından ilgilendiriyor.
bu kavramın adı civets 60. dile getiren kurum ise hsbc bank. gelişmekte olan ülkelerden bric'den sonraki yeni nesil ikinci grubu temsil ediyor. civet, ingilizcede misk kedisi demek. (dışkısındaki bir maddeden yapılan kahve dünyanın en pahalı kahvesi ve kendisinden elde edilen misk çok değerli bir koku hammaddesi)
bu gruba dahil ülkelerin her birinden 10 adet hisse senedi seçildi ve bir civets 60 endeksi yaratıldı (6*10=60 adet hisse senedinin yer aldığı bir endeks). büyüme verileri için sürekli izlenecek bu endeksteki ülkeler ve ağırlıkları ise şöyle:
güney afrika: %31,61
endonezya: %28,14
türkiye: %21,01
kolombiya: %12,49
mısır: %5,68
vietnam: %1,07


bir defa Türkiye'nin bu endeksteki yeri çok önemli. Avrupa'dan tek ülke. gelişmiş ülkeler domuzlar olarak algılanacak derecede kötü performans gösterip, felakete doğru sürüklenirken bizim de içinde bulunduğumuz ve büyüme verileri sürekli gözlenerek piyasaların değerinin ölçüleceği bir endekse dahil edilmemiz güzel bir haber.
çin'de büyük bir varlık balonunun oluştuğunu söyleyen de var, aksini iddia eden de. rusya'dan son gelen veriler kötü, imalat sürekli gerileme gösteriyor. putin bu yüzden milyarlarca dolarlık çılgın projeler vaat etmeye başladı.
o yüzden ileriki yıllarda civets daha çok ön plana çıkabilir.
yahut da bric ve civets için yeni bir harman yapılarak, tek bir kavram öne atılabilir ve tek başlık altında bazı ülkeler çıkarılıp, bazı ülkeler eklenerek yeniden düzenlenebilir bu endeksler.

bir de dış ticaret açığına çare bulabilir de, not artırımını seçimlerden sonra alabilir ve yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine çıkarsak gerek bu endekste gerekse de dünyada yıldız gibi parlarız. (tüm bunlar ekonomimizin muhteşem olduğu anlamına gelmesin. burada sadece algılamalardan bahsediyorum. ve biliyorsunuz ki piyasalar için önemli olan ne olduğundan çok nasıl algılandığıdır)

ayrıca Türkiye'nin bu ülkeler arasında ne işi var kardeşim diye itiraz eden olabilir, bu endeksi ölü doğmuş bir bebek olarak adlandırabilir. ama dediğimiz gibi bric'e alternatif olarak öne sürülmüş bu endeksteki bizim yerimizi daha da pekiştirir bu durum. unutmayın ki bu dünyada sadece gelişmekte olan ülkelerde operasyon yapan inanılmaz serseri bir likit var :P ve eğer nispeten daha güvenilir bir liman arayışında olurlarsa daha önce de söylediğim gibi yatırım yapılabilir bir avrupa ülkesi olan türkiye ön plana çıkabilir.
çıkmasın, bize zararı yok. ama bu ihtimali göz önünde bulundurmamızın getirisi hayli fazla olabilir.

bütün dünyanın kullandığı bir kavram var ortada, henüz potansiyeli ortaya çıkmamış, belki ölü doğacak evet ama belki de çok önemli bir konumda algılanacak yine de bir tane adam gibi birisi çıkıp da hisseler şunlardır, buyrun bu da analizleri dememiş!

Türkiye'den hangi grupların bu endekse göre tüm dünyaca türkiye'nin büyüme verilerinin ölçülmesi için kıstas olarak kullanılacağını liste halinde ahanda aşağıda:
uzun vadede hangi kağıtları seçmelidir sorusunu ufak bir cevap..Gerçi bu hisseler IMKB endeksini en çok etkileyen en ağırlığı olan hisseler. Yani tahmin etmek o kadar da zor değil ,ya da inanılmaz bir zeka gerekmiyor bu sonuca ulaşmak için:


1) akbank a.ş. (AKBNK)
2) bim birleşik mağazaları a.ş. (BIMAS)
3) hacı ömer sabancı holding (SAHOL)
4) koç holding (KCHOL)
5) turkcell iletişim hizmetleri a.ş. (TCELL)
6) tüpraş-türkiye petrol rafineri (TUPRS)
7) türkiye garanti bankası (GARAN)
8) türkiye halk bankası (HALKB)
9) türkiye iş bankası (ISCTR)
10) yapı ve kredi bankası (YKBNK)

""

kaynak: lefewre ,hisse.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder